Ikat-vævning er en teknik til farvning og vævning af tekstiler, hvor garnet bindes og farves, inden det væves til et mønstret stof. Ordet "ikat" kommer fra det indonesiske ord "mengikat", som betyder "at binde".
I ikat-vævningsprocessen bindes garnet først fast på bestemte steder med et afvisende materiale, såsom voks, snor eller tape, for at forhindre farvestoffet i at trænge ind i bestemte områder. Derefter farves garnet, og de bundne områder forbliver ufarvede. Processen kan gentages med forskellige farver og mønstre, hvilket resulterer i indviklede og farverige designs.
På billedet herunder vises hvordan vores sort/grå ikat-tørklæde bliver til. Det hvide garn er delvist dækket af tape og poser, som bevirker at det kun indfarves delvist med den sorte farve.
Efter farvning væves de bundne og farvede garner på en væv for at skabe det ønskede mønster. Slutresultatet er et unikt, håndlavet stof med et karakteristisk sløret eller fuzzy look på grund af de små variationer i farvepåføringen.
Ikat-vævning praktiseres i mange lande rundt om i verden. Udover Nepal, hvor vi fremstiller vores tørklæder, er det også udbredt i Indonesien, Indien, Japan og Central- og Sydamerika. Udover tørklæder og sjaler ser man også ikat-vævning anvendt til andre formål som tøj, plaider, sengetæpper og pudebetræk.