Populært lige nu

  • 1 395,00 kr
    På lager

    Eksklusivt ternet pashmina sjal i ren cashmere. Vævet i fire farver som er smukt afstemt hindanden. Sjalet er en alsidig accessory til enhver lejlighed, og et must i enhver garderobe, som du kan have glæde af i lang tid. Pashminaen er florlet og vævet af meget fint garn som kun kan væves i hånden. Egnet som både sjal og tørklæde er det den perfekte...

    1 395,00 kr
Følg PashminaWears opslagstavle Kendte i pashmina på Pinterest.
Pashmina sjaler i mange farver

Pashmina guide til dit nye tørklæde eller sjal

PashminaWear - pashmina tørklæder og sjaler

Hos PashminaWear vil vi gerne give dig det de bedste forudsætninger for at vurdere vores pashmina tørklæder og den høje kvalitet vi fører. Derfor har vi skrevet en guide med nyttig information om cashmere og pashmina.

Se vores store udvalg af pashmina tørklæder og sjaler

Formålet med denne guide er at give dig svar på mange af de spørgsmål omkring pashmina tørklæder og sjaler du måtte have. Har du yderligere spørgsmål er du altid velkommen til at kontakte os på email eller telefon.

Se hvordan vores pashminasjaler bliver fremstillet.

Hvad er pashmina?

Pashmina og cashmere er to ord for det samme. Cashmere er blot den franske betegnelse for det man på lokal sprog kalder pashmina. Ordet pashmina udspringer fra ordet 'pashm' som betyder 'blødt guld' på lokal dialekt, og på persisk betyder det 'uld'.

Der florerer myter som siger at pashmina er finere og mere luksuriøst end cashmere, hvilket ikke har noget på sig. I Indien og Nepal kalder man det vi i Vesten kender som cashmere for pashmina. Pashmina er desværre blevet et udvandet begreb herhjemme, og ofte finder man sjaler og tørklæder som er deklareret som 100% pashmina som sælges til 300 kr. eller mindre på Internettet eller markeder, men som i virkeligheden er lavet af andet uld eller endda syntetiske materialer.

Hos PashminaWear er alle pashmina sjaler og tørklæder lavet af ren cashmere. Der findes forskellige betegnelser for cashmere, men den definition vi holder os til er at cashmere er gedehår fra Capra Hircus Laniger med en gennemsnitlig tykkelse under 19 micrometer i diameter. Alle vores pashmina sjaler ligger på mellem 15 og 16 mikrometer. Vi deklarerer alt hvad vi sælger til mindste detajle fordi vi kan stå inde for det vi sælger og har en tæt kontakt til producenten. I afsnittet om kvaliteten af cashmere kan du læse mere om hvordan vi deklarerer vores varer.

Cashmere - uldfibrenes konge

Cashmere, også kendt som fibrenes konge eller det bløde guld, kommer fra fjerntliggende steder befolket af folk med en gammel kultur, omkring hvilke de har bygget en antik og tradition som er under konstant forandring. Cashmere kommer fra underulden af Capra Hircus Laniger, med oprindelse i det ensomme og ugæstfri højland i Ladakh og Tibet. I dag dækker Cashmere regionen Kina, Mongoliet, Indien, Pakistan, Afghanistan og Iran, hvor Capra Hircus Laniger er avlet i en højde på mindst 4000 meter.

Dette ekstraordinære dyr har formået at overleve i ugæstfrie levesteder, med frost, blæsende vintre og varme, tørre somre. Pga. dette barske miljø har det udviklet en underuld bestående af tusindvis af særligt fine, glatte, bløde og varme fibre, der er koncentreret i et lille område, under det tætte ydre pels. Kun ægte cashmere kommer fra sådanne fibre, som muliggør Capra Hircus at modstå temperaturer på -30 °C. Underulden er utrolig fin (12.5–19 micrometer), med en gennemsnitlig længde på 35-50mm.

Cashmere geder

Underulden vokser indtil dagene bliver kortere, og stoppe sin vækst, efter vintersolhverv når dagen begynder at tiltage. Derfor indsamles cashmere fibrene i fældingsperioden om foråret, når gederne naturligt mister deres hår. Indsamlingen uldfibrene er den første af flere faser i produktionsprocessen af ægte cashmere. Mongoliet og Tibet, hvor den bedste cashmere findes. I disse to regioner er fibrene er indsamlet i hånden med en speciel kam. I andre områder bliver dyrene for det meste klippet. Når den første fase er afsluttet, er der en manuel sortering for at adskille de grovere hår fra de fineste. Herefter vaskes hårene for at fjerne snavs, fedt og vegetabilsk urenheder ophobet i løbet af indsamlingen af fibrene.

Efterfølgende fortsætter processen med at sortere hårene efter, som er en omhyggelig og meget vigtig procedure for at sikre en høj kvalitet råvarer. I dette trin bliver de tynde, dyrebare fibre adskilt fra de grove fibre fra den ydre pels. Fibrene sorteres også efter farve (hvid, grå og brun) hvor de hvide fibre anses for at være de fineste. På dette tidspunkt er cashmereulden klar til at blive omdannet til garn til vævning eller strikning.

Det skønnes at hver ged kun giver 100-160g underuld om året. Mængden reduceres yderligere under sorteringen og raffineringen. Kompleksiteten af processen, den lille mængde af materiale og afstanden af de steder af oprindelse gør omkostningerne ved disse specielle naturlige fibre høje. 

I nogle henseender minder cashmere om diamanter. Cashmere klassificeres faktisk for sin skønhed, og undersøges for dens farve, renhed, finhed og længde. Jo lettere cashmere er, uden urenheder, og jo finere og længere det er, jo mere værdifuldt er det.

Cashmere kapper og tørklæder blev håndlavet i det syttende århundrede og var oprindeligt bragt til England af soldater fra Det britiske Ostindiske kompagni. Disse værdifulde håndlavede elementer var enormt succesfulde, og cashmere produkter spredes først til Frankrig og senere til hele Vesteuropa.

Vævemønster

Vævemønstret er afgørende for hvordan et pashmina tørklæde tager sig ud. Ved de klassiske væve har man kædetrådene som går i vævens længderetning, og skudtråden som kører på tværs af væven. Hvordan skudtråden krydser kædetrådene kaldes bindingen og giver det færdige tekstil sit mønster. Jacquard mønstrene kræver en særlig væv som fungerer på en anden måde. Hos PashminaWear har vi sjaler i fire forskellige vævemønstre, men vævemønstret udgør kun en del af det færdige resultat. Garnets tykkelse og kvalitet influerer også på slutproduktet.

TwillvævningTwillvævning illustration

Twillvævning

Twill- eller kipervævning har de klassiske diagonale ribbe. Ribbene fremkommer ved at man forskyder bindepunkterne til siden. Det giver et blødt resultat som drapperer flot og daigonalmønstret giver en flot effekt når lyset falder på det.

DiamantvævningDiamantvævning illustration

Diamantvævning

Diamantvævning er en variation af twill. I stedet for at køre i rette diagonaler laver man et slags zig zag mønster, som danner et smukt diamantmønster. Resultatet er som ved twill blødt og behageligt at bære, og mønstret giver et flot spil i lyset.

LærredsvævningLærredsvævning illustration

Lærredsvævning

Lærreds- eller glatvævning er det enkleste af de tre vævemønstre. Skudtråden krydser kædetrådene over og under enkeltvis, og går altid modsat den forrige. Dvs. man går under kædetråden såfremt den forrige gik over, og vice versa. Resultatet er stærkt og holdbart men også en anelse stift sjal.

Jacquardvævning

Jacquardvævning

Jacquardvævning kan ikke laves på almindelige væve, men man bruger væven som blev opfundet af Joseph Marie Jacquard, hvor mønstret indkodes i hulkort. Jacquard mønstrene kan varieres i det uendelige. En klassiker som er perfekt til fest- eller bryllupskjolen.

Kvaliteten af cashmere

Rå cashmere fibre
Rå cashmere fibre

Kvaliteten af et stykke cashmere afhænger primært af tre ting:

  • Tykkelsen af cashmerefibrene
  • Trådtal
  • Trådlag (ply)

Cashmerefibre er mellem 14 og 19 mikrometer (μm) i diameter. Jo tyndere fibre, jo finere og mere eksklusivt vil slutproduktet være.

Fibrene spindes til garn som kan have forskellige tykkelse afhængig af det ønskede slutresultat. Som mål for garnets tykkelse bruges et trådtal. Tallet er et mål for hvor mange meter garn der kan spindes pr. gram. Alt andet lige betyder et højere trådtal et blødere, glattere og mere eksklusiv stykke tekstil. Eksempelvis betyder et trådtal på 100, at 100 meter tråd vejer 1 gram.

Antallet af tråde angiver hvor mange tråde som er snoet sammen til en enkelt tråd. 1 ply betyder at det kun er den spundne tråd som er vævet, mens 2 ply betyder at to spundne tråde er snoet sammen til en enkelt tråd. Alt andet lige er 2 ply stærkere og af en højere kvalitet end 1 ply.

Læs mere om trådtal og lag.

Hvordan identificerer man en ægte pashmina?

Håndvæv til vævning af pashminasjaler
Håndvæv til vævning af pashmina sjaler

En ægte pashmina er spundet og vævet i hånden og ikke på maskine. Ægte pashmina sjaler er derfor mindre homogene end maskinvævede tekstiler, og normalt vil frynser være naturlige og løse fremfor flettede. Et pashmina sjal i 100% ren cashmere vil være i én farvetone fra begge sider, fordi de ikke er blandet fra 2 eller 3 lag af uld og silke garn.

Cashmerefibrene er de bedste. Dog er der forskellige kvaliteter af cashmere. Kvaliteten afhænger af længden og tykkelsen af de anvendte fibre.

Et pashmina tørklæde af 100% cashmere refererer til den rene cashmere uld hvor der ikke er blandet silke eller anden uld. 70% cashmere og 30% silke refererer til en pashmina som er vævet af en blanding af 70% ren cashmereuld og 30% silke. Begge typer pashminaer har hver sine positive og negative egenskaber.

Et sjal i 100% ren cashmere er blødere, lettere og mere luksuriøs i forhold til de andre. Ren cashmere er dog ikke så stærk som dem hvor der blandet silke i. En 70% cashmere og 30% silke pashmina er varmere og mere holdbar.

Hvordan kan nogle butikker sælge pashmina tørklæder til 100 kr?

Maskine til afhåring af cashmere fibrene
Maskine til afhåring af cashmere fibre

Det kan de fordi de ikke er ægte pashmina!

Oprindeligt var pashmina og cashmere to ord for det samme uld, men i dag har betegnelsen pashmina mistet sin betydning. Derfor kan alt muligt, også kunststof, sælges som pashmina, og de tørklæder der sælges som 100% pashmina er ofte lavet helt eller delvist af syntetiske fibre. Derfor kan disse tørklæder og sjaler sælges billigt, men man snyder sig selv for oplevelsen at bære et ægte cashmere tørklæde.

Til et ægte pashmina tørklæde koster råmaterialet alene langt mere end 100 kr. Dertil skal lægges mange arbejdstimer til at sortere og afhåre ulden. Derefter skal pashmina ulden spindes, væves og til sidst farves. Vores tørklæder og sjaler sælges derfor som 100% cashmere med en gennemsnitlig fibertykkelse på 15 micrometer.

Læs mere om hvordan man skelner ægte og fake pashmina.

Hvordan plejer man en pashmina?

Det er en myte at en pashmina kun må renses. Vi anbefaler at håndvaske pashminaen i lunkent vand med vaskemiddel beregnet til cashmere eller fin uld. Sørg for at vaskemidlet er grundigt opløst i vandet før pashminaen vaskes. Efter vask må du ikke vride din pashmina. Læg pashminaen på en tør sugende overflade f.eks. et håndlæde. Herefter kan pashminaen stryges med et koldt strygejern under et fugtigt klæde. Læs mere om vask og pleje af cashmere.

Hvis pashminasjalet ikke er beskidt men måske bare lugter af f.eks. røg eller parfume, kan du fjerne lugten ved at hænge det udenfor i den friske luft i et døgns tid.

Læs mere om cashmere