Populært lige nu

  • 1 395,00 kr
    På lager

    Eksklusivt ternet pashmina sjal i ren cashmere. Vævet i fire farver som er smukt afstemt hindanden. Sjalet er en alsidig accessory til enhver lejlighed, og et must i enhver garderobe, som du kan have glæde af i lang tid. Pashminaen er florlet og vævet af meget fint garn som kun kan væves i hånden. Egnet som både sjal og tørklæde er det den perfekte...

    1 395,00 kr
Følg PashminaWears opslagstavle Kendte i pashmina på Pinterest.
Pashmina sjaler i mange farver

Ofte stillede spørgsmål om cashmere

CashmereVi har gennem årene fået en hel del spørgsmål angående cashmere. Vi har samlet de hyppigste spørgsmål her på siden, med vores svar baseret på mange års erfaring med tekstilproduktion og -design. Erfaringer vi primært har gjort os fra vores eget væveri i Kathmandu, hvor vi producerer vævede tørklæder og sjaler. Læs mere om vores produktion af cashmereprodukter.

Hvad er cashmere?

Cashmere er en uldfiber fra cashmeregedens underuld. Cashmere indgår i gruppen af luksusfibre sammen med bl.a. silke, yakmerino og vicuña.

Gedernes underuld er meget fin og virker som et isolerende lag, så de kan overleve de kolde vintre. Uldens fibre har en diameter på mellem 12,5 og 19 mikrometer, og en gennemsnitlig længde på 35 - 50 mm. Til sammenligning har et menneskehår en gennemsnitlig diameter på ca. 65 mikrometer. Når foråret kommer fælder de pelsen for ikke at overophede, hvor den indsamles til videre forarbejdning. Læs mere om cashmere.

Hvor kommer cashmere fra?

Langt størstedelen af verdens cashmere produceres i Kina.

Mange tror at cashmere kommer fra Italien. Landets store modeindustri fremstiller rigtignok meget tøj af cashmere, men de kan dog ikke selv fremstille ulden. Ulden kommer fra cashmeregeden, som egentlig bare er en tamged der lever i kolde egne. Det er nemlig kulden som gør at cashmeregeden udvikler den fine underuld som kan bruges til den uimodståeligt bløde cashmeregarn. Langt størstedelen af verdens cashmereuld produceres i Kina, men også Mongoliet, Australien og Indien producerer cashmere.

Hvad er forskellen på cashmere og pashmina?

Der er ingen forskel. Det er to ord for det samme som bruges i flæng.

Pashmina bruges ofte om de klassiske håndvævede tørklæder og sjaler, men begge ord har samme oprindelse. Cashmere er det franske ord for det man på lokal sprog kaldte pashmina. Ordet pashmina udspringer fra ordet 'pashm' som betyder 'blødt guld' på lokal dialekt. Læs mere om pashmina.

Pashmina er dog ikke en internationalt anerkendt fiber og må derfor ikke anvendes til at deklarere indholdet af tekstiler. Derfor er vores pashminatørklæder deklareret som cashmere. Efterhånden ser vi desværre mange tørklæder og sjaler fra Indien og Nepal som er deklareret som 100% pashmina. De er ofte i en tarvelig kvalitet og har givet pashmina et lidt blakket ry.

Jeg har købt et billigt cashmeretørklæde i Nepal. Hvordan ved jeg om det er ægte?

Pashminashop i NepalDet er det højst sandsynligt ikke. Der sælges rigtig meget imiteret cashmere på markeder og i butikker i turistområderne i Kathmandu.

Der findes bogstaveligt tusindvis af butikker i Nepal som sælger pashmina, cashmere og yak. Desværre har det udviklet sig til et kapløb mod bunden, så kvaliteten bliver ringere og ringere for at kunne tilbyde turisterne lavest mulig pris. Man kan sagtens finde den ægte vare i Nepal og Indien, men det er en god idé at lave noget research inden, så man på forhånd ved hvilke butikker man kan stole på. Går man ind i en tilfældig butik er der en god chance for at blive snydt. Læs om at købe pashmina i Nepal.

Hvordan ved man om det er ægte cashmere?

Det er svært at afgøre definitivt uden en laboratorietest.

Man kan foretage brændtesten derhjemme, hvis man kan klippe et stykke stof af uden at ødelægge tøjet (ellers giver det ikke så meget mening). Når man brænder et stykke stof afsløres det rimelig let om det er uld, silke eller syntetiske fibre. Læs her hvordan. Da uægte cashmere ofte er blandinger af alt muligt kan det dog være svært at identificere de forskellige komponenter. Har brændtesten vist at det er uld, kan man glæde sig over at man har købt et uldprodukt. For at afklare præcis hvilken type uld der er tale om, kræver det en laboratorietest.

Hvordan undgår jeg at købe uægte cashmere?

Hvis et tilbud lyder for godt til at være sandt - så er det det nok også. Køb kun cashmere fra butikker der har eksisteret i længere tid og som har et godt ry.

Vi ser ofte webshops dukke op hvor de sælger cashmereprodukter uhørt billigt, for så at lukke ned igen ligeså hurtigt. Det kan være rigtig svært at spotte de falske sider, men der er nogle ting man altid bør se efter når man handler på nettet.

Se altid efter om der tydeligt er angivet CVR nummer på siden. Er der et dansk telefonnummer du kan kontakte butikken på? Er der en fysisk adresse? Fupbutikker vil helst ikke i kontakt med deres kunder, så hvis disse informationer mangler, kan det være et dårligt tegn.

Hvad er de officielle betegnelser for cashmerekvalitet?

Der findes ingen officielle industristandarder for cashmerekvalitet.

Nogle producenter og butikker bruger betegnelser som Grade A og Superior Cashmere for at fremhæve deres varer frem for deres konkurrenter. Nogle går så langt som at lave flotte certifikater som bekræfter uldens ægthed, men det må betragtes som markedsførings tricks.

Vi køber cashmeregarn fra samme producenter som de store brands som kan dokumentere kompositionen af garnet. Kvaliteten afgøres bl.a. af den gennemsnitlige tykkelse og længde på fibrene. Den beregnes ved at tage stikprøver af uldens fibre. Tykkelsen ligger i spændet mellem 12,5 og 19 mikrometer, og det garn vi bruger ligger typisk på 14-15 mikrometer i gennemsnit.

Find flere myter om cashmere her.

Kan cashmere vaskes?

Tekstiler af fin uld som yak, merino og cashmere kan vaskes i hånd eller maskine. 

Vores bedste råd er dog helt at undlade at vaske det med mindre tøjet er decideret snavset. Hvis det "bare" lugter af røg, mados, parfume eller lignende, er det bedre at lufte det udenfor natten over. Det vil normalt fjerne lugten. Det er mere miljøvenligt, og tøjet holder også længere.

Er du nødt til at vaske det, så brug et vaskemiddel beregnet til cashmere og uld. Vasker du det i hånd, så brug lunkent vand, og skyl godt efter så du får al sæben ud. Undlad at vride vandet ud, da det kan gøre tøjet deformt. Lad i stedet tøjet tørre fladt på et håndklæde. Har du en nyere vaskemaskine med et uldprogram er det faktisk at foretrække, da den får mere vand ud af tøjet når den centrifugerer det. Du må aldrig putte uld, silke eller cashmere i tørretumbleren.

Følg denne anvisning til vask og pleje af cashmere og uld.

Kan man tørre cashmere i tørretumbleren?

Nej, undgå tørretumbleren, da varmen fra din tørretumbler kan skade de sarte cashmerefibre. 

Undgå generelt at bruge tørretumbleren til uld og silke.

Kan jeg redde en cashmeresweater som er krympet i vask?

Måske. Vi har med held anvendt denne guide som kan bruges til at trække en krympet uldtrøje tilbage til oprindelig størrelse.

Hvis du har vasket din yndlingstrøje forkert er det et forsøg værd, men der er ingen garanti for at det vil lykkes og trøjen bliver ikke som ny igen. Men fortvivl ikke, du kan finde en ny cashmeresweater her.

Er det normalt at cashmere fnuldrer?

Ja, det kan ikke undgås. Særligt hvor tøjet gnubber op ad andet tøj, vil der uundgåeligt opstå fnuller.

Om cashmere fnuldrer har ikke nødvendigvis noget med kvaliteten at gøre. Hvis du oplever fnuller på dit uldtøj, kan det heldigvis let fjernes med en uldkam. Undgå at fjerne fnulleret med fingrene da du risikerer at trække i de fibre der stadig sidder i tekstilet.

Se her hvordan du fjerner fnuller fra din cashmeretrøje.

Hvorfor er cashmere så dyrt?

Cashmeregeder kan ikke opdrættes på samme måde som får der producerer almindelig uld. Det sætter en begrænsning for hvor meget cashmere der kan produceres hvilket påvirker prisen.

Samtidig har efterspørgslen har været stødt stigende i mange år, hvilket har medført højere priser. Læs mere om hvorfor cashmere er så dyrt.

Hænger pris og kvalitet altid sammen?

Ikke altid. Køber du tøj hos de store brands betaler du dyrt for brandet og den markedsføring der ligger bag.

Store brands har også typisk flere led i værdikæden som alle skal tjene penge. Vi producerer accessories for en håndfuld europæiske brands fra vores væveri i Kathmandu, men vi kan sælge samme kvalitet under eget navn Cashmere Culture til ca. halv pris. Det kan vi gøre da vi sælger vores produkter uden fordyrende mellemled.

Påvirker klimaforandringerne cashmereproduktionen?

Ja, klimaforandringerne i de områder hvor store dele af cashmeregederne lever, har medvirket til en mindre produktion af cashmere. 

I mange af områderne oplever man stadig voldsommere snevejr, som også starter tidligere på året end vanligt, og dermed er det blevet sværere for gedeflokkene at finde føde.

Når vintrene også er blevet varmere, producerer hver enkelt ged mindre af den fine uld som kan anvendes som cashmere. Det betyder at den samlede produktion er under pres, og resulterer i højere priser for dem som efterspørger denne luksusfiber.

Læs mere om hvordan klimaforandringerne påvirker cashmereproduktionen.

Er cashmere bæredygtigt?

Tøjproduktion generelt trækker store veksler på jordens ressourcer. Uanset om det er økologisk eller ej, er klassisk tøjproduktion ikke bæredygtigt.

Den bedste måde at skåne miljøet på, er ved at købe mindre tøj og gå væk fra fast fashion hvor du skifter garderoben ud flere gange om året. Når du køber tøj, så køb kvalitet frem for kvantitet. På den måde køber du mindre tøj og det du køber holder længere.