Pashmina sjaler i mange farver

Ægte eller fake cashmere?

Ægte eller fake cashmere? Test om dine cashmere podukter er ægte

Har du spekuleret over om dit tørklæde er ægte cashmere? Har du købt et overraskende billigt cashmere tørklæde? Hvis det lyder for godt til at være sandt, så er det sikkert fake. Find ud af hvad du skal være opmærksom på når du køber cashmere, og læs om hvordan du kan teste dit pashmina tørklæde eller sjal hvis du har købt det og er i tvivl om det er ægte.

Cashmere

Cashmere, som længe har været meget efterspurgt, er efterhånden blevet introduceret til den brede masse. Som følge af den høje efterspørgsel på den sjældne bløde fiber, er priserne steget og falske cashmereprodukter er blevet meget udbredt.

Cashmere uld kommer fra geder som bl.a. lever i det kolde Himalaya klima. I virkeligheden er der ingen særlig race kaldet "Cashmere ged". Alle geder kan producere cashmereuld hvis det er koldt nok. Det er kun i de meget kolde vintre gederne udvikler den fine underuld vi alle sætter stor pris på.

Navnet cashmere stammer fra den indiske region Kashmir, hvor den første cashmere tøj blev vævet. En anden meget kendt ord for cashmere er pashmina. Det stammer fra det persiske ord for "uld". Som sådan anvendes det til flere typer af uldstof, og ikke kun cashmere tekstiler.

Læs mere om cashmere

Pashmina

Betegnelsen "pashmina" bruges i Indien og Nepal, men er det samme som cashmere. Dog er det vores erfaring at tørklæder og sjaler med en label som siger 100% pashmina ofte ikke er cashmere, men en blanding af uld, bomuld, silke eller syntetiske stoffer. Handler man på Internettet kan det selvsagt være svært at vurdere stoffets kvalitet, hvorfor det er vigtigt at man handler et sted man stoler på, og hvor der er returret.

Læs mere om cashmere og pashmina i vores pashmina guide.

Ting du skal være opmærksom på

Prisen kan fortælle om pashminaen er uægte. Cashmere råmateriale koster omkring $100 kiloet. Herefter skal det spindes, væves og farves hvilket er en bekostelig process. Får du tilbudt et nyt pashminasjal til 300 kr kan du derfor være sikker på at det er uægte. Det er ikke nødvendigvis dårligt, men det udgiver sig for noget det ikke er.

Cashmere har en mat farve. Hvis din pashmina skinner bør du være mistroisk. Har pashminaen været brugt kan den godt få noget glans, men så vil der samtidig komme noget fnugdannelse. Ren cashmere danner altid fnug efter ibrugtagning. Har pashminaen glans og ingen spor af fnugdannelse, kan der være tale om blanding af uld og silke eller viscose.

Har pashminaen en tendens til akkumulere statisk elektricitet er det fordi der er akryl eller polyester i.

Er pashminaens label limet fast til stoffet, er det med sikkerhed ikke uld, da lim ikke binder på uld.

Sådan kan du selv teste det

Har du en mistanke om at dit pashmina tørklæde er uægte, kan du prøve at klippe en frynse af og sætte ild til den med en lighter. Gør det over en køkkenvask eller på et underlag som ikke er brændbart. Afhængig af hvordan det brænder og lugter kan du få en indikation af hvad det er for et materiale.

Lugter det af brændt plastic kan du være sikker på at det er lavet af kunststof. Hvis det ikke brænder godt og lugter af brændt hår, er det uld af en art, og kunne godt være cashmere. Vi har lavet af et udpluk af naturlige og kunstige fibre med hver deres karakteristika ved afbrænding.

Naturlige fibre

  • Bomuld: Brændbart, smelter ikke og lugter som brændt papir eller træ. Asken er fin og grålig
  • SilkeBrændbart, smelter ikke, men krymper af varmen. Det lugter som forkullet kød. Resterne er sorte perlelignende klumper som let kan tværes ud til et sort pulver.
  • Uld: Brændbart, smelter ikke. Det krymper af varmen. Det har en stærk lugt af afbrændt hår. Resterne er sorte perlelignende klumper som let kan tværes ud til et sort pulver.

Kunstige fibre

  • Acetat: Lugter som brændt papir og eddike. Resterne er hårde, sorte perler.
  • Akryl: Det lugter en smule af fisk når det brænder og afgiver en sort røg. Resterne er hårde irregulære perler.
  • Nylon: Lugten minder om selleri. Resterne er beigefarvede perler.
  • Polyester: Har en sødlig kemisk lugt når det afbrændes og afgiver en sort røg. Resterne er beigefarvede perler.
  • Spandex: Det brænder og smelter, men krymper ikke af varmen. Det lugter kemisk. Resterne er en blød sort aske.