Pashmina sjaler i mange farver

Yak uld - et eksklusivt materiale

Yak uld - et eksklusivt materiale

Vi har netop fået vores første tørklæder af yak uld hjem i farverne sort, navy, orange og petroleumsblå samt en naturfarvet variant. Vi vil løbende tilføje flere smukke farver til denne kollektion. Yak uld er ligesom cashmere en luksusfiber som er kendt og elsket for sin fantasitiske blødhed. Der bliver produceret langt mindre yak uld end cashmere hvorfor denne fiber er endnu mere eksklusiv.

Se hele kollektionen her

Hvad er yak uld?

Yak ulden kommer fra yak-oksen som lever i de ufremkommelige egne omkring Himalaya bl.a. i Tibet. For at kunne klare vinterens bidende kulde har yak-oksen udviklet en fin underuld som isolerer dyret mod de ekstreme frostgrader. Det er kun den fine underuld som anvendes til tekstilproduktion. Underuldens fibre har en diameter på mellem 16 0g 20 mikrometer. Til sammenligning ligger cashmere fibre på mellem 12,5 og 19 mikrometer.

I modsætning til cashmere findes yak uld ikke i en helt hvid variant. Den lyseste uld har en lys gråbrun farve. Det betyder at vi ikke kan farve yak tørklæderne i de lyse pastelfarver. Til gengæld får tørklæderne en flot meleret effekt når farven møder de forskellige grå og brune nuancer.

Som vores cashmere tørklæder er yak tørklæderne håndvævet i Nepal. Her fremstiller kyndige vævere alle vores sjaler og tørklæder fra CASHMERE CULTURE. På billedet herunder ses vævningen af vores naturbrune tørklæde.

vævning af yak tørklæde

Uægte yakuld tæpper

Yak uld er et forholdsvis kostbart materiale. Derfor florerer der mange forfalskninger på markedet. Vi ser ofte yakuld tæpper til salg urealistisk billigt. Yakuld garn koster i skrivende stund omkring 650 kr. kiloet, så når et tæppe med en vægt på 1 kg. er til salg for få hundrede kroner, er det selvsagt er for godt til at være sandt. Tæpperne er typisk farvestrålende som på billedet herunder, og er som regel fremstillet af en blanding af uld og polyamid.

Uægte yakuld tæpper

Man kan teste yak uld på mange af de samme måder som man tester om cashmere er ægte.