Pashmina sjaler i mange farver

10 myter om cashmere

10 myter om cashmere

Vi elsker cashmere! Cashmere uld er en luksus fiber som er finere end fåreuld, stærkere end mohair, glattere end silke og mere isolerende end yak uld. Ulden fra cashmeregederne har så mange naturlige egenskaber at det er svært ikke at blive forelsket.

Selvom denne fantastiske naturfiber har gået sin sejrsgang i århundrede findes der stadig mange sejlivede myter. Vi ser på 10 af dem i denne blog.

Myte 1

Der er mange myter om hvor cashmere kommer fra. Modsat manges opfattelse lever der ingen cashmeregeder i Italien. Størstedelen af verdens cashmereproduktion kommer fra Kina nærmere bestemt Mongoliet. Andre lande som Australien og Iran bidrager også til verdensproduktionen.

Myte 2

Det er en myte at cashmere kan fremkalde allergiske reaktioner. Faktisk er cashmere hypoallergenisk som betyder at der er færre allergener i cashmere end andre typer af uld.

Myte 3

At pashmina er bedre end cashmere er en udbredt myte, men det er to ord for det samme. Pashmina er dog ikke en international anerkendt fiber, så man må ikke anvende det i varedeklarationen. Ordet cashmere kommer fra fransk mens pashmina har oprindelse i en lokal indisk dialekt.

Myte 4

At cashmere kradser er en myte. Har du oplevet at en cashmere sweater har kradset, har det måske ikke været ren cashmere, eller det kan også tænkes at det har været uægte. Cashmereuld er let åndbart og blødt at have på.

Myte 5

At cashmere kun kommer fra gedens bug er en myte. For at kunne opnå betegnelsen cashmere må den gennemsnitlige fibertykkelse ikke overskride 19 mikrometer. De fibre som lever op til det mål kommer fra gedens underuld, men underulden findes overalt på dyret. Det er netop denne fine uld som gør at geden kar tåle de ekstreme minusgrader i Himalaya.

Rå cashmere uld

Myte 6

At cashmere skulle være svært at pleje og kun tåler rens  er en myte. Både strikket og vævet cashmere tåler vask i hånd og maskine. Faktisk anbefaler vi maskinvask ved 30 grader hvis du har et særligt uldprogram. Maskinen er bedre til at skylle sæben ud, og centrifugeringen presser mere vand ud inden tørring. Husk altid at anvende en særlig uld sæbe. Hvis der ikke er pletter på tøjet anbefaler vi at man bare lufter det udendørs.

Myte 7

At cashmere skulle være for varmt at gå med om sommeren er en myte. Cashmereulden er hygroskopisk som er en betegnelse for stoffer der nemt optager vanddamp fra omgivelserne. Det betyder at tøj fremstillet af cashmereuld er åndbart og leder fugt væk fra kroppen.

Myte 8

At cashmere skulle være uhygienisk fordi det tiltrækker støvmider er også en myte. Støvmider lever for det første ikke af støv, men spiser derimod bakterier. Bakterier trives i fugtige omgivelser. Tøj af cashmereuld er tørt og derfor ikke attraktivt for støvmider da bakterier ikke trives i det.

Myte 9

At superior cashmere eller Grade A er bedre eller finere end andet garn er en myte. Der findes ikke rigtig nogle industristandarder som klassificerer cashmere i diverse kvaliteter. Prisen på råulden varierer afhængig af fibertykkelse og -længde. Farven har også indflydelse på prisen. Hvordan garnet spindes vil også påvirke den endelige kilopris, men man har ikke nogen officiel klassifikation af kvaliteten.

Myte 10

At det fineste cashmeregarn er spundet af de lange fibre er ikke nødvendigvis forkert, men heller ikke helt korrekt. De længste fibre er de dyreste - ingen tvivl om det. De længste fibre spindes oftes med worsted metoden som resulterer i et garn som ikke er så luftigt. Dette er perfekt til de lette pashmina sjaler, men ikke så velegnet til tykkere strikvarer. Det vil simpelthen blive for tungt, hvorfor strikkegarn oftes er uldspundet som giver et lettere og mere luftigt garn.

Cashmere garn