Pashmina sjaler i mange farver

Er din uldtrøje krympet?

Er din uldtrøje krympet?

Kender du det? Din yndlingstrøje som ellers passede perfekt er nu krympet til ukendelighed efter du har vasket den. Er det en konspiration skabt af tekstilbranchen for at få dig til at købe nyt tøj, eller er der andre ting i spil? Lad os se på hvad der sker når uld krymper og ikke mindst hvordan man undgår det.

Hvorfor krymper uld?

UldUld, herunder cashmere, mohair, yak, alpaca, angora m.fl. krymper når det udsættes for vand, varme og mekanisk bevægelse. Så alle forudsætninger for at tøjet krymper er til stede i din vaskemaskine og tørretumbler. 

En uldfiber minder meget om et menneskehår. Hvis du tager et af dine egne hår og trækker mellem din tommel- og pegefinger, vil du opdage at det ikke føles glat begge veje. Det skyldes at håret er dækket af bittesmå skæl som er arrangeret ligesom tegl på et hustag. Uldfibrene har også skel, og når de bearbejdes i tekstilproduktionen, virker skællene som kroge der låser fibrene sammen når de spindes til uldgarn. Varmen fra vaskemaskinen og tørretumleren får skællene til at binde sig endnu hårdere til hinanden og klumpe sig sammen. Det er det samme der sker når man filter uld.

Uldfibre er proteinfibre hvorfor moderne vaskemidler ikke er optimale at anvende da de indeholder enzymer som netop er designet til at nedbryde proteiner. Det er perfekt hvis man skal fjerne madpletter af fedt og lignende, men desværre nedbryder de også molekylerne i uldens fibre.

Andre faktorer som kan spille ind er tøjets konstruktion. Uldspundet garn som er spundet af korte fibre er ikke snoet så hårdt og er mere luftigt, og har derfor en tendens til at krympe mere pga. den større overflade. Worstedspundet garn som er spundet af længere fibre, er mindre luftigt med en glattere overflade hvorfor de krymper mindre.

Det kan være svært at identificere hvilken slags garn tøjet er fremstillet af, men generelt er uldspundet garn let og luftigt og anvendes ofte til tykkere strikkede tekstiler som trøjer, huer og handsker. Det stærkere worstedspundne garn er bedre egnet til de tynde og lette vævede tekstiler som f.eks. cashmere tørklæder og sjaler.

Undgå at tøjet krymper

Nu vi ved hvorfor uldtøj krymper, kan vi se på hvordan man undgår det. Der er altid en god idé at læse tøjets vaskeinstruktion før vask, men generelt kan uldtøj vaskes. Brug altid et vaskemiddel som er beregnet til uldtøj, da traditionelle vaskemidler kan indeholde enzymer som ikke er gode for ulden. Vaskemiddel til uld kan købes online, eller i mange tøjbutikker som sælger tøj af fin uld og cashmere.

Vask altid tøjet i koldt vand - maks. 30 grader. Har du en moderne vaskemaskine med et dedikeret uldprogram vil det ofte være at foretrække fremfor håndvask. Dels kan det være svært at skylle vaskemidlet ordentligt ud i hånden, men maskinen presser også mere vand ud af tøjet ved centrifugeringen hvilket reducerer tørretiden. Er tøjet for længe om at tørre kan det komme til at lugte dårligt og ligefrem blive jordslået. Kom aldrig uld i tørretumbleren!

Det kan være et problem at få genstridige pletter vasket af ved kold vask. Sørg derfor at forbehandle pletter på tøjet med vaskemiddel eller pletfjerner beregnet til uld inden vask. Læs instruktionen inden du anvender det så du ved hvor meget der skal påføres og hvor længe det skal virke.

Kemisk rens kan også være en mulighed, men generelt er det mit indtryk at mange sender sit tøj til rensning uden det egentligt er nødvendigt. Er dit tøj bare krøllet vil en dampning være rigeligt til at fjerne folder og krøller på tøjet. Er dit uldtøj ikke direkte beskidt, men lugter det bare af røg eller parfume, er det rigeligt at lufte tøjet udendørs natten over. Dit tøj vil holde længere og du skåner miljøet.

Sådan redder du en krympet uldtrøje

Er skaden sket og din uldtrøje eller cashmere cardigan er krympet til børnestørrelse, kan du forsøge at redde den med nedenstående fremgangsmåde. Vi har testet den, og det kan rent faktisk lade sig gøre at få strukket tøjet ud til den oprindelige størrelse. Det kan være nødvendigt at gentage processen et par gange. 

  1. Fyld en balje med lunkent vand og tilsæt 1 dl hår balsam som opløses i vandet.
  2. Læg trøjen i blød i vandet i ca. 10 minutter.
  3. Vrid uldtrøjen forsigtigt så det meste vand kommer ud, og læg den fladt på et håndklæde
  4. Rul håndklædet sammen for at presse mere vand ud af trøjen
  5. Læg herefter trøjen på et tørt håndklæde og stræk den så den kommer i form igen
  6. Lad nu trøjen tørre fladt på håndklædet

Balsamen får uldfibrene til slappe af, og det bliver derfor muligt at strække tøjet ud til den oprindelige form og størrelse. Undgå at strække tøjet for hårdt, da det ellers kan komme ud af form, så træk forsigtigt i både tøjets længde og bredde.

Undgå at problemet opstår

Vaskemiddel til uld, cashmere og silkeFor at undgå at krympe dit uldtøj, er det vigtigt at bruge et vaskemiddel som er beregnet til uld. I vores sektion med plejeprodukter har vi en række plantebaserede vaskemidler til uldtøj og silke. De er helt uden kemi, og er skånsomme for både dit tøj og miljøet.