Pashmina sjaler i mange farver

Paisley mønster - en klassiker i klædeskabet

Paisley mønster - en klassiker i klædeskabet

Paisley sjal“One should either be a work of art or wear a work of art” - Oscar Wilde.

At netop Oscar Wilde var betaget af de spraglede mønstre er næppe en overraskelse. Hvad der måske er mere overraskende er hvordan mønstret med de dråbeformede figurer har overlevet og nærmest er udødeliggjort i modeverdenen. Særligt brandet Etro har taget mønstret til sig, hvor det indgår i stort set alle deres kollektioner.

Se vores udvalg af paisley sjaler og tørklæder.

Hvad er paisley?

Det er svært at sætte paisley på en formel, da det kommer i så mange forskellige varianter. Kendetegnet for paisley er de dråbeformede figurer som skaber et abstrakt og ofte farverigt mønster.

Paisleymønstret har sin oprindelse i Persien, og senere videreudviklet i Mogulriget som regerede store dele af det vi i dag kender som Indien. I Vesten var der i det 18. århundrede en nærmest umættelig efterspørgsel på cashmere sjaler importeret fra Indien. Derfor begyndte man på de europæiske væverier at væve tekstiler inspireret af de orientalske mønstre. Men navnet paisley kommer faktisk fra den skotske by Paisley som var en stor tekstilby i det 18. århundrede. Byen Paisley blev epicentret for produktion for håndvævede sjaler af silkeuld og cashmere med det eftertragtede mønster. Og derfra blev mønstret kendt som paisley.

Så fra Asien ad silkevejen via en by i Skotland blev paisley udbredt i Vesten, og fik for alvor sit gennembrud i modebilledet sammen med The Beatles og hele hippiekulturen.

I dag ses mønstret alle vegne. Særligt accessories gør god brug af det. Et paisley tørklæde eller sjal kan virkelig sætte kulør på ethvert outfit. Det har også altid været et yndet mønster til slips og lommeklud hvor det kan bryde en ensfarvet skjorte og jakkesæt.