Pashmina sjaler i mange farver

Er der gået hul på din striktrøje?

Er der gået hul på din striktrøje?

Jeg tror vi alle har oplevet at finde et lille hul i vores tøj. Det kan være at tøjet er blevet revet op af noget skarpt eller spidst vi har ramt. Lynlåsen har måske fået fat i striktrøjen. Andre gange ved man bare ikke hvordan det er sket, men man opdager pludselig et hul i sweateren. Og det er altid yndlingstrøjen det går ud over. Den lækre sweater du lige har købt er nu ødelagt. Eller er den?

Sådan reparerer du huller i tøjet med vlieseline

Hvis det er mindre huller har jeg haft gode erfaringer med at lappe trøjen indvendig fra med et stykke vlieseline. Vlieseline er et indlægsstof med lim på den ene side som klæber når det stryges på andet stof. Ved at stryge vlieselinen på indersiden af tøjet over hullet, kan man holde sammen på det så det bliver mindre synligt og ikke udvider sig yderligere. Du skal bruge et strygejern, vlieseline og en saks.

  1. Vend vrangen ud på tøjet. Hvis stoffet er krøllet kan du stryge eller dampe det med en tøjdamper, så det er helt glat. Det gør de næste trin nemmere.
  2. Læg dernæst tøjet på et strygebræt eller et fladt underlag, og skub trådene omkring hullet sammen så det lukkes.
  3. Klip et passende stykke vlieseline ud, og læg det med klæbesiden nedad så det dækker hullet.
  4. Varm strygejernet op, og stryg nu vlieselinen på. Når vlieselinen varmes op aktiveres limen så den klæber på tøjet og holder sammen på hullet. Hvis hullet er på et ærme så læg et stykke stof eller tyndt håndklæde imellem så det ikke klæber til retsiden.
Hul i striktrøje 1Hul i striktrøje 2
Hul i striktrøje 3Hul i striktrøje 4

Når vlieselinen er kølet af og limen har bundet til tøjet, kan du nu vende det om og checke resultatet. Det kan kræve lidt øvelse, men hvis det ikke er helt perfekt, kan man forsigtigt rive vlieselinen af og forsøge igen.

Sådan ser det ud. Man kan svagt ane hullet da stoffet også er lidt slidt på albuen, men nu kan trøjen bruges lidt igen.

Hul i striktrøje 5

Jeg kan godt lide at man får tøjet til at holde lidt længere, og meget tøj smides ud selvom det stadig kan bruge. Har du f.eks. vasket dit uldtøj ved for høj varme så den er krympet, kan du bruge vores guide til at redde en krympet uldtrøje.

Hvis dit uldtøj er blevet fnuldret kan man friske det op med en uldkam som kan fjerne fnuller fra tøjet.