Pashmina sjaler i mange farver

Hvorfor er cashmere så dyrt?

Hvorfor er cashmere så dyrt?

Vi er netop hjemvendt fra Nepal hvor vi har besøgt vores lille væveri i Kathmandu. Her har vi igangsat vores nye designs af håndvævede cashmere tørklæder som løbende kommer til salg på vores webshop.

Vi bliver af og til spurgt om hvorfor vores cashmere tørklæder og sjaler er så dyre. Vi synes jo ikke det er dyrt, da vi ved hvilket arbejde der ligger bag, og det vil vi prøve at belyse i denne artikel.

Cashmere uld

Cashmere uld

Først og fremmest er prisen på den rå cashmere uld langt dyrere end f.eks. almindelig uld. 1 kg cashmere uld koster i skrivende stund ca. 1.000 kr. Prisen afgøres af udbud og efterspørgsel. Udbuddet er begrænset af at cashmere gederne kun lever i højderne hvor ekstreme kuldegrader gør at gederne udvikler den meget fine underuld. Underulden gør gederne i stand til at overleve de barske vejrforhold. Når foråret kommer og temperaturen stiger, fælder gederne ulden som herefter kan indsamles. Hver ged producerer i gennemsnit omkring 160 g uld om året.

Cashmere har altid været eftertragtet af de store fashion brands som vil levere den ypperste kvalitet til sine kunder. Den fine bløde uld er elsket og efterspurgt overalt i verden og anses som uldfibrenes konge. Den enorme efterspørgsel er med til at drive prisen på ulden op, da udbuddet er nogenlunde konstant.

Cashmereulden sorteres i forskellige kvaliteter. Jo tyndere og længere, jo dyrere er ulden, da de lange tynde fibre er relativt sjældne. Til vores ultra tynde sjaler anvendes kun de lange tynde fibre. Det sikrer et stærkt garn på trods af at stoffet er florlet. Vores letteste sjaler er så fine at de kan trækkes gennem en fingerring. Deraf navnet ringsjaler.

Vores tykkere tørklæder er vævet af kortere fibre som giver et mere luftigt garn. Kunsten er derfor at finde den rigtige kvalitet til formålet.

Man har ikke officielle klassificeringer af ulden. Mange producenter bruger betegnelser som Grade A og Superior Cashmere, men det er ikke industristandarder, og vi anvender dem ikke, da de ikke rigtig giver mening. Læs mere om myter om cashmere. Vi køber vores uld hos leverandører vi kender og har handlet hos i en årrække, og vælger den type uld som passer til formålet, baseret på mange års erfaring med tekstildesign.

Vævning

Dernæst er der vævningen af tørklæderne som er en omfattende arbejdsproces. Vores tørklæder og sjaler fra CASHMERE CULTURE er alle håndvævde. Håndvævning er en langsommelig proces med mange manuelle arbejdsgange og kan brydes ned i følgende trin:

Farvning af garn

Hvis det er tørklæder med vævet mønster, farves garnet inden vævningen. Er det ensfarvede tørklæder venter man med farvningen til efter vævningen.

Farvning af garn

Opvinding af garn

Når garnet er farvet og tørret, opvindes det på spoler. Garnet til skud-tråden, den tværgående tråd på væven, opvindes på små spoler som passer til skytten. Skytten er en hul genstand som er spidset til i begge ender, så den let kan glide igennem trådene i længderetningen. I hulrummet ligger spolen. Har sjalet flere farver, har man en skytte til hver farve. Det er væverens opgave at skifte farve på det rigtige sted, så mønstret bliver korrekt.

Vævning skytten

Garnet til kæde-tråden, den tråd der går i vævens længderetning, opvindes først på mellemstore spoler. Herefter vindes trådene op på et stort hjul hvor de enkelte tråde er ordnet så de passer til det endelige mønster.

Opvinding af garn

Herefter rulles tråden over på vævens bom.

Opvinding af garn

Opsætning af væven

Bommen flyttes nu over til væven hvor hver enkel tråd føres igennem et metaløje på vævens skafter. En enkelt fejl her vil spolere hele det færdige tekstil.

Opsætning af væven

Vævning

Under vævning føres skytten frem og tilbage i tværgående retning mens klædet rulles over på den forreste bom efterhånden som det bliver færdigt. Det tager en dygtig væver omkring 2 timer at væve et sjal. Alle sjaler væves i et stort stykke tekstil, hvorefter de klippes op til de færdige sjaler.

Kvalitetssikring og udbedring af fejl

Det kan ikke undgås at der er små fejl i det færdigvævede tekstil. Mange af dem kan let udbedres efter vævningen. Er fejlene ikke til at fikse, må tørklædet kasseres og vi bruger det i stedet som sample.

Kvalitetssikring

Vask og strygning

Når sjalerne har gennemgået kvalitetssikringen vaskes og stryges de, hvorefter de endelig er klar til salg. Strygningen er i øverigt den eneste arbejdsproces hvor der anvendes elektricitet.

Strygning af sjal

Læs mere om vævning.

Det er en lang arbejdsproces med mange manuelle trin. Resultatet er dog ikke til at tage fejl af. Et håndvævet cashmere tørklæde eller sjal er en unik accessory som er resultatet af at mange dygtige mennesker har gjort sig umage. Om det er dyrt må du selv afgøre. Vi er i hvert fald stolte af at kunne levere et enestående produkt, som ikke bare er smukt og lækkert at bære, men samtidig sikrer arbejdspladser til mennesker i et fattigt land.

cashmere sjal